آژانس فضایی اروپا معتقد است که میداند چه دلیلی باعث بروز حادثه برای کاوشگر Schiaparelli روی سطح مریخ شده است. بهنظر میرسد که این فضاپیما در حال نزدیک شدن و فرود بدون نقص روی سطح مریخ بوده؛ اما بهناگهان فراموش میکند که چقدر با سطح واقعی فاصله دارد.
در واقع؛ سنسوری که وظیفه محاسبه ارتفاع را بهعهده دارد؛ یک لحظه دچار نقص میشود. اما همین یک لحظه کافی بود تا تمام عملیات را خراب کند. از آنجایی که؛ کاوشگر فکر میکرد که دیگر به سطح مریخ رسیده؛ سایر فرآیندهای فرود را نادیده گرفت و سنسورهای روی سطح مریخ را بهکار انداخت.
البته تحقیقات در این زمینه همچنان ادامه دارد و ممکن است تا آخر سال جاری میلادی هم به نتیجه قطعی نرسد. اما مقامات معتقد هستند سیستم محاسبه داخلی Schiaparelli برای یک لحظه بهحالت اشباع رسیده و به کاوشگر اعلام کرده که روی سطح مریخ قرار گرفته است. در نتیجه؛ سیستم پاراشوت خود را فعال کرد؛ شیلد گرمایی را به بیرون پرت کرد و در یک زمان؛ همه پیشرانههای ترمز را بهکار انداخت اما غافل از اینکه هنوز 3.7 کیلومتر با سطح موردنظر فاصله دارد.
این دومین بار است که اروپا درست در لحظات آخری که کاوشگر در حال فرود آمدن بر روی مریخ بوده شکست میخورد.
در سال 2003 نیز کاوشگر Beagle 2 که با موفقیت روی سیاره سرخ نشسته بود؛ در بهکارگیری پنلهای خورشیدی بهمنظور تأمین نیروی انتقال دچار مشکل شد و تمام عملیات از بین رفت. هیچکس از آن زمان بهبعد خبری از این کاوشگر نداشت و سال 2015 بود که فضاپیمای ناسا موفق به ثبت تصاویری از محل فرود تعیین شده Beagle 2 شد.
با این وجود؛ آژانس فضایی اروپا چندان نگران شکست Schiaparelli نیست و به برنامه ExoMars ادامه میدهد. آنها امیدوار هستند که پرتاب بعدی طبق برنامه از پیش تعیین شده در سال 2020 باشد؛ اینبار با کامپیوتری که در زمان فرود چندین و چند بار با اجرای عملیات ریاضی همه چیز را زیرنظر دارد.